Films en docu's,  Sisi serie

Sisi seizoen 3, 1e indruk

Bron: https://www.reddit.com/

Ik heb de afgelopen dagen gekeken naar het nieuwe seizoen 3 van Sisi via NPO Start. Vanaf 5 januari komt de zesdelige serie op de Nederlandse televisie. In België komt de serie vanaf 26 december op VTM, maar is ook al te zien via VTM Go.

Mijn eerste indruk is redelijk oké. De scenes zijn prima. De kostuums, zoals in de andere seizoenen, ook prachtig, maar een beetje te modern. Franz laat een wat een zachtere kant zien, maar schijn bedriegt een beetje. Ook leuk is dat Gisela ook overduidelijk in beeld komt en het niet alleen om Rudolf gaat. Ook komt dan eindelijk de vader van Franz Joseph, Franz Karl in beeld. Ook aartshertogin Sophie speelt uiteraard een rol, maar niet direct in het begin van de serie.
Dit seizoen gaat nog verder dan voorgaande seizoenen in het bedenken van verhalen die nooit, maar dan ook nooit gebeurd zijn. Dat is wel ontiegelijk jammer. Is het leven van Sisi anders niet interessant genoeg?

Ook in dit seizoen rommelen ze aardig met de tijdlijnen. Keizer Napoleon III is afgezet. Frankrijk is een republiek geworden. Dat vond plaats in 1870. Rudolf zou negen jaar worden, dat moet zich dan afspelen in 1867. En men is in de serie al druk bezig met het bouwen van alle paviljoens voor de Wereldtentoonstelling van 1873. Het jaartal 1873 klopt dan wel weer met het Driekeizersbond, een verbond tussen Duitsland, Oostenrijk en Rusland. Rudolf wordt er trouwens niet ouder op in de serie. In 1873 had Rudolf een jaar of 15 moeten zijn, maar is in de serie nog steeds dezelfde 9 jarige jongen van aflevering 1.

Het lijkt in dit seizoen om te gaan om het beroemde ultimatum die Elisabeth aan haar man stelde, nadat ze zag hoe Rudolf gedrild werd. Dit vond in werkelijkheid plaats in 1865. Ook hier klopt de tijdlijn niet dus. Hieronder vind je de tekst van het echte ultimatum. Mocht je willen weten wat ze in de serie schrijft en wat ze zoal doet om haar zoon veilig te houden… dat verklap ik nog niet. Dat het allemaal anders loopt dan in werkelijkheid zal je inmiddels wel duidelijk zijn.

Der Wortlaut des Schreibens, das ihm seine 27 Jahre alte Frau Elisabeth am 24. August 1865 überreichen ließ, enthielt unerhörte Forderungen:
„Ich wünsche, dass mir vorbehalten bleibe, unumschränkte Vollmacht in allem, was die Kinder betrifft, die Wahl ihrer Umgebung, den Ort ihres Aufenthalts, die complete Leitung ihrer Erziehung, mit einem Wort alles bleibt mir ganz allein zu bestimmen, bis zum Moment ihrer Volljährigkeit. Ferner wünsche ich, dass, was immer meine persönlichen Angelegenheiten betrifft wie unter anderem die Wahl meiner Umgebungen, den Ort meines Aufenthaltes, alle Änderungen im Haus etc. mir allein zu bestimmen vorbehalten bleibt. Elisabeth.“

De tekst van de brief die zijn 27-jarige vrouw Elisabeth hem op 24 augustus 1865 had gegeven, bevatte schandalige eisen:
“Ik zou willen dat ik het absolute gezag zou behouden in alles wat de kinderen aangaat, de keuze van hun omgeving, de plaats waar ze wonen, de volledige richting van hun opleiding, kortom, alles blijft volledig mijn verantwoordelijkheid, tot aan de moment van hun meerderjarigheid. Bovendien wens ik dat alles wat mijn persoonlijke zaken betreft, zoals onder andere de keuze van mijn omgeving, de plaats van mijn verblijf, eventuele veranderingen in het huis, enz., mij alleen voorbehouden blijft. Elisabeth.”

Bron: https://www.diepresse.com/6042128/das-ultimatum-der-ehefrau-und-kaiserin

Voor de NIET Sisi kenner is het een leuke serie om naar te kijken. Maar mocht je wat kennis (of veel kennis) hebben van het leven van keizerin Elisabeth en haar naasten, dan zul je vaak schudden met je hoofd en verzuchten wat ze nu weer bedacht hebben om het leven van Sisi nog wat spannender te maken. Ook de rol van aartshertog Franz Karl, maar ook van generaal-adjudant Karl Grünne, doet mijn wenkbrauwen fronsen.

Zonder teveel te spoileren, zitten er uiteraard ook weer dingen in die echt, maar dan ook echt niet zijn gebeurd. Maar die hou ik nog even voor me. Ik kom uiteraard wel met een uitgebreide review van alle gebeurtenissen en of die kloppen ja of nee.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Kevin
Gast
Kevin
29 december 2023 13:57

Het is idd zo dat het leven van de keizerin al vol drama zat en daar stof genoeg uit te halen valt maar blijkbaar moeten serie-en filmmakers daar toch altijd wat creatief mee omgaan. Ik lees ook elders veel kritiek omdat het ver van de realiteit staat maar ik hou me voor dat, hoewel deels gebaseerd op waargebeurde verhalen, het een fictiereeks blijft. Met dat in het achterhoofd vind ik seizoen 3 behoorlijk goed, beter dan seizoen 2. In de eerste afleveringen is het nog wachten op actie maar dat wordt later ruimschoots goedgemaakt. En het is interessant dat de grote verhaallijn de militaire opleiding van Rudolf is, wat in het echt ook een issue was. Ik had eigenlijk verwacht dat ze dit jaar al naar een soort ontknoping vd serie zouden gaan, maar puur qua verhaal lijkt de mogelijkheid er te zijn om er nog één of meer seizoenen aan toe te voegen.

Kevin
Gast
Kevin
29 december 2023 19:28
Antwoord aan  Diaantje

Ja, het is wel duidelijk een nog overtreffende trap. Heb ook naar de wahrheit-docu gekeken, zo heel veel vragen beantwoorden ze daar nu ook niet in. In elk geval nog ideeën genoeg, hoor ik bij u  🙂 

Kevin
Gast
Kevin
29 december 2023 20:44
Antwoord aan  Diaantje

Informeler taalgebruik, check  🙂 . Dank JE voor de tip, Arte kan ik normaal wel ontvangen.

leonie
Gast
leonie
19 januari 2024 19:22

Ik vond de aflevering van vorige week niet zo heel goed zelfs een beetje saai eerlijk gezegd het begint toch veel meer richting animatie serie maar dan in live action voor volwassene te lijken dus ja maar ik ben toch benieuwd hoe het verder gaat.