Films en docu's,  Media,  Sisi serie

Sisi, review zesde aflevering

En dan komen we bij de allerlaatste aflevering van dit seizoen. De meest zielige aflevering van dit seizoen. Dus het is aan te raden zakdoekjes bij de hand te houden. Hier volgt in ieder geval mijn review van deze laatste aflevering van dit seizoen. 

Wat vind ik ervan

Intro

®RTL. Sisi en Franz zijn in de rouw. Hier komen ze net aan bij de Hofburg.

Zoals ik net al schreef, dit is de verdrietigste aflevering. Op het eind van aflevering vijf zag je al dat het keizerspaar een niet zo leuk bericht krijgt. Dochter Sophie is ziek, maar is er nog wel hoop?
Die hoop blijkt er helaas niet te zijn, dochter Sophie overlijdt en Sisi is er kapot van. Toch moet ze sterk zijn om Franz te helpen bij de onderhandelingen met Napoleon, om een einde te maken aan die verschrikkelijke oorlog.
Ook moet ze nog wat anders verwerken, het verlies van haar vriendin Fanny.

Historisch besef

Inderdaad gingen Franz Joseph en Sisi op reis naar Hongarije, waarbij ze hun kinderen meenamen. Dat zag je in de vorige aflevering al. Ook hier in het begin van de aflevering zijn ze nog in Hongarije, waarbij ze een tragisch verlies te verwerken krijgen. Of Elisabeth haar dochter werkelijk in haar armen hield tijdens de reis terug klopt geloof ik niet. (Kom ik op terug als het wel zo blijkt te zijn). Het was het een groot verlies voor het keizerspaar en met name Sisi voelde zich erg schuldig. Dat proef je gelukkig ook in de serie. Sisi wordt ronduit depressief, wat ook zeer te begrijpen is. Het jaartal waarin zich dit afspeelt is in 1857.  En Sisi geeft daadwerkelijk de zorg van haar kinderen uit handen, puur uit schuldgevoel.
Dan die oorlog nog met keizer Napoleon III van Frankrijk. Franz Joseph wilde niet zomaar opgeven, maar kon eigenlijk niet anders meer. In de serie wordt voorgedaan of de Duitse Bond (die daadwerkelijk bestond) zich ermee bemoeide, vooralsnog kan ik dat nog niet terugvinden of dat ook zo was. Oostenrijk was wel lid van de Duitse Bond. 

Keizerspaar van Oostenrijk met het keizerspaar van Frankrijk in 1867
Op de foto keizer Napoleon III van Frankrijk (staand), keizerin Elisabeth te paard, keizerin Eugénie van Frankrijk te paard en keizer Franz Joseph te paard in 1867. Foto komt uit boek Sisi – Mythos und Warheit van Katrin Unterreiner.

Of Sisi zich samen met keizerin Eugénie van Frankrijk zich erin gemengd hebben om een wapenstilstand tot stand te brengen valt zeer te betwijfelen. Sisi heeft wellicht wel een verzachtende werking gehad op de keizer. Napoleon III wilde zelf ook een einde aan die oorlog, dat hij in de serie eerst lijkt te weigeren, lijkt me dan ook onwaarschijnlijk. Ook werd de wapenstilstand niet in Laxenburg getekend, maar in Villafranca di Verona op 11 juli 1859. Ook dit tijdsbeeld klopt dus niet met de serie, die nog in 1857 zit. Keizerin Elisabeth en keizerin Eugénie waren wel vrienden, waar ze onder het mom van een vriendelijke vrouwelijke strijd, elkaars maten vergeleken. En het lijkt hier in de serie wel op dat die twee dames elkaar wel gaan liggen.

 

Karakters

In deze aflevering vind ik Sisi nog het meest passen bij de echte keizerin.  Een depressieve vrouw, die uiteindelijk toch weet op te staan en een zelfbewuste vrouw wordt die haar schoonheid belangrijk vond en dat ook inzette om van alles gedaan te krijgen. Al was dat in werkelijkheid pas na 1862, toen ze terugkwam van haar reizen naar Madeira en Corfu. Ze schroomt in deze aflevering ook niet om de minnares van de keizer weg te sturen. Uiteindelijk weet ze zelfs Franz Joseph te breken, die in huilen uitbarst. Zakdoekjes bij de hand houden hoor. 
Wel zie je in deze serie dat ze waarschijnlijk ook van de vrouwen was, die geruchten waren er ook in het echt, mede ook omdat ze een Schonheitenalbum had met daarin allemaal slanke vrouwen.

Met Franz Joseph heb ik in deze aflevering erg veel medelijden. Zichtbaar lijdt hij onder het verlies van zijn dochter, maar wil dat eigenlijk helemaal niet tonen. Wanneer hij dat uiteindelijk wel doet, breekt ook mijn hart. Ondanks dat gedraagt hij zich af en toe wel als een l*l, maar ook enigszins begrijpelijk gezien de situatie van oorlog.

Ook Sophie vind ik erg lief. Ze beschuldigt Sisi niet van de dood van haar geliefde kleindochter, maar toont begrip. Wanneer ze vertelt dat ze vijf kinderen is verloren, breekt mijn hart opnieuw. Het klopt trouwens ook. Sophie heeft veel miskramen gehad en ook een dochter van vijf jaar oud verloren.

De ouders en zus van Sisi komen ook even terug. Nene is nu wel de liefhebbende zus. Hertog Max wil een goede vader zijn, met goedbedoeld advies, maar je merkt aan Sisi dat ze afstand neemt. Ze trekt wat meer naar haar moeder Ludovika toe. In werkelijkheid was dat ook zo. Sisi begon meer begrip te krijgen voor haar altijd klagende moeder (die over met name het huwelijk klaagde), toen ze zelf trouwde. Daarmee nam ze ook geleidelijk aan meer afstand van haar vader, waarbij ze op het eind zelfs niet op zijn begrafenis kwam. Wel zegt haar vader in de serie dat Franz Joseph de oorlog heeft uitgelokt. En dat klopt niet, het was Piëmont-Sardinië die de oorlog uitlokte. Mooi is wel dat Sisi haar moeder sterkt in het vrouw zijn, dat een vrouw ook wat bereiken kan.

®RTL Sisi bezoekt Fanny in de gevangenis.

Fanny dan tot slot. Het loopt niet zo goed met haar af, en eerlijk vind ik dat niet helemaal terecht. Wist Fanny wel werkelijk wat haar vriend had uitgespookt? Ze waarschuwt nota bene graaf Grünne voor de aanslagpleger, ook al weet ze dat het haar vriend is. Ze heeft Sisi naar mijn idee niet bewust verraden, maar Sisi voelt dat wel zo.
Ook laat Fanny zien dat ze jaloers is. Ze heeft denk ik zelf gevoelens voor Sisi.
Wanneer ze gevangen zit, vraagt ze Sisi wel voor haar dochter te zorgen. Het meisje heet Marie. Sisi zorgt er ook voor dat het meisje gevonden wordt.

Conclusie

Tot nu toe vind ik dit de beste aflevering. De donkere kant van Sisi komt meer naar boven en dat komt overeen met de werkelijkheid. Want de echte keizerin was zeer melancholisch en depressief van aard.
Alleen hoop ik niet dat ze in het volgende seizoen de dochter van Fanny, Marie, doen laten voorkomen als gravin Marie Larisch, die in werkelijkheid Sisi’s nichtje was. Dochter van haar broer Ludwig en de actrice Henriette Mendel. In hoeverre ze soms in deze serie toch van de werkelijkheid af stonden, zoals het verhaal van Fanny, zou me dat eerlijk gezegd niet verbazen.
Maar na het zien van dit seizoen, kijk ik toch wel uit naar seizoen 2. Hoe gaat het verhaal zich dan gaat ontwikkelen…. De tijd zal het leren.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties