Mythe

Ontstaan van de mythe

Elisabeth opgebaard in het hotel waar ze overleed, scene uit een film.
Menigeen denkt dat dit een echte foto is van de overleden Elisabeth. Dit is niet het geval. De foto komt uit de film “Kaiserin Elisabeth von Österreich” uit 1921 met Carla Nelson als Elisabeth en Hedda Berger als gravin Irma Sztaray. Gravin Marie Larisch schreef het draaiboek en speelde zichzelf in deze film.

Op 10 september 1898 schockeerde het bericht Europa: Keizerin Elisabeth van Oostenrijk vermoord!

Elisabeth’s tragische dood was het einde van een bewogen, ongelukkig en vaak onbegrepen leven van een buitengewone persoonlijkheid.  Het einde van een wonderschone, ongedwongen en misschien extravagante keizerin. Vandaag de dag denken veel mensen bij ‘Sisi’  aan de verrukkelijke jonge Romy Schneider uit de beroemde ‘Sissi’-films uit de jaren 1950. Met de historische persoon had dat maar weinig van doen.
Hoe onstond deze ‘mythe Sisi’? Hoe kwam het, dat een dweepzuchtige jong meisje een teleurgestelde, rusteloze zoekende werd, die naar de dood verlangde?

De moord op keizerin Elisabeth, het tragische einde van een ongelukkig leven, droeg met zekerheid beslist tot deze mythe bij, die Elisabeth echter tijdens haar leven door haar onconventionele levenstijl bevorderd had.

Bron: Sisi. Mythos und Warheit; Katrin Unterreiner

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
jules
Gast
jules
8 januari 2024 12:10

ik snap het niet, wat is de mythe?