Ontstaan van de mythe
Op 10 september 1898 schockeerde het bericht Europa: Keizerin Elisabeth van Oostenrijk vermoord!
Elisabeth’s tragische dood was het einde van een bewogen, ongelukkig en vaak onbegrepen leven van een buitengewone persoonlijkheid. Het einde van een wonderschone, ongedwongen en misschien extravagante keizerin. Vandaag de dag denken veel mensen bij ‘Sisi’ aan de verrukkelijke jonge Romy Schneider uit de beroemde ‘Sissi’-films uit de jaren 1950. Met de historische persoon had dat maar weinig van doen.
Hoe onstond deze ‘mythe Sisi’? Hoe kwam het, dat een dweepzuchtige jong meisje een teleurgestelde, rusteloze zoekende werd, die naar de dood verlangde?
De moord op keizerin Elisabeth, het tragische einde van een ongelukkig leven, droeg met zekerheid beslist tot deze mythe bij, die Elisabeth echter tijdens haar leven door haar onconventionele levenstijl bevorderd had.
Bron: Sisi. Mythos und Warheit; Katrin Unterreiner
ik snap het niet, wat is de mythe?
De mythe rondom Elisabeth ontstond juist kort na haar dood. Elisabeth, die grotendeels als keizerin afwezig was, werd vermoord. En het nationalistische gevoel van de Oostenrijkers begon te spreken: ‘onze keizerin is vermoord’ en ze vonden het ook erg zielig voor de ‘oude keizer’. Een keizerin die voor een groot deel van de Oostenrijkers een onbekende vrouw was ging tot de verbeelding spreken. Wie was ze nu eigenlijk. En hier ontstond de mythe rondom haar.
Er vallen onder het onderdeel mythe nog twee artikelen, die misschien nog wat meer voor je verklaren.