Boeken

Een aantal tips voor je boekenverzameling

Ik krijg regelmatig via email of op het forum de vraag of ik weet waar men aan boeken kan komen. Op deze pagina wil ik je een aantal tips geven.

Tips voor nieuwe boeken
* Veel nederlandstalige boeken zijn nieuw niet meer te krijgen, maar je kan altijd informeren bij je boekhandel.

* Voor Duitstalige boeken bv. kan men eens gaan kijken op Amazon. Hier kun je, als je bij zoeken bv. ‘Kaiserin Elisabeth’ intikt, een hele lijst vinden met boeken over Sisi. Niet alle boeken zijn nieuw nog te verkrijgen, maar dit geeft wel een mooie lijst van boeken over Sisi. Je kunt bij bv. Amazon ook boeken bestellen, nadeel is dat je wel een creditcard moet hebben.
Je kan nu trouwens ook een prepaid creditcard aanschaffen, bijvoorbeeld bij 3V Card. Deze prepaidkaart kan je ook kopen bij verschillende winkels, zoals Primera en Blokker.

* Een mogelijkheid is om (Duitstalige) boeken bij je eigen boekhandel in Nederland te bestellen. Deze heeft dan wel een de naam van de auteur, ISBN en eventueel de naam van de uitgever nodig, die je bv. weer bij Amazon kunt vinden. Let er wel op dat de boekhandel je kan verplichten de boeken af te nemen en dat er ook kosten bij op kunnen komen. Informeer hier verder naar bij je boekhandel.

* Voor mensen die dicht bij de Duitse grens wonen, net zoals ik, of die er wel een stuk rijden voor over hebben, kunnen ook eens gaan kijken bij een Duitse boekwinkel of daar boeken zijn. Vaak kan je daar ook boeken bestellen, zonder dat je hiervoor meer betaald en je bent dan vaak wel verplicht de boeken af te nemen. Mocht je boeken willen bestellen bij een Duitse boekhandel kun je dat soms ook doen via mail en dan later ophalen bij de boekhandel. Handig is dan wel dat je de titel, auteur en ISBN vermeld en zet desnoods de prijs erbij die je hebt gevonden.

Tips voor tweedehands boeken
* Ga eens naar tweedehands boekenwinkels (antiquariaat). Daar kun je soms ook boeken vinden. Ook zijn er in het hele land regelmatig boekenmarkten, daar kun je soms ook nog wel boeken vinden, alhoewel het er niet veel zijn, omdat de boeken over Sisi nogal gewild zijn. En vraag altijd aan een antiquar of hij er ook boeken over heeft. Soms heeft hij wel wat liggen, maar niet meegenomen naar de markt.

* Kijk ook eens op Ebay. Als je daar bij zoeken ‘Kaiserin Elisabeth’ invult en aanvinkt ‘is beschikbaar voor’ Nederland, vindt je vaak ook een hoop boeken, kaarten etc..
Een aantal waarschuwingen zijn hier wel op zijn plaats. Pas op met hoge prijzen. Sommige ‘oude’ boeken zijn verschenen in een nieuwe druk of bepaalde boeken zijn nog nieuw te krijgen. Bv. het boek van Irma Stzaray, daar heb ik soms hele hoge prijzen zien staan van boven de 100 euro. Dit boek is sinds kort te krijgen in een nieuwe druk en die kost 19.90 Euro. Sommigen durven voor boeken hele hoge prijzen voor te vragen, ook voor boeken die niet nieuw meer te krijgen zijn. Kijk voor een beetje gangbare prijzen van tweedehandsboeken eens op ZVAB. Dan heb je een beetje een idee wat zo’n boek ongeveer mag kosten. En voor nieuwe boeken kun je uiteraard kijken op de links die ik gegeven heb bij de tips voor nieuwe boeken.
Een andere waarschuwing is ook of iemand wel een beetje vertrouwd is ja of nee. Kijk bij de verkoper altijd naar de feedback, dan krijg je een beetje een idee of iemand vertrouwd is. Nog een waarschuwing is bv. voor het betalen. De meeste verkopers hebben er geen moeite mee om contant geld te ontvangen. Als je geld verstuurd hou er dan rekening meer dat het geld soms niet aankomt, doordat bv een postmedewerker of postbode er geld uithaald of de post gewoonweg zoek raakt. Een verkoper kan ook beweren dat hij het geld nooit heeft gekregen. Stuur het geld dus altijd aangetekend op, zeker bij hogere bedragen. Het kost inmiddels 6 Euro, om post aangetekend naar het buitenland te versturen. Hou er dan ook wel rekening mee dat de post wel een week onderweg kan zijn. Soms duurt het een paar dagen, soms wel een week. Hou hier wel rekening mee. Vraag trouwens bij voorbaat ook via de mail naar de verzendkosten, die kunnen nog wel eens hoog zijn.
Een andere veiliger en gratis mogelijkheid om te betalen in het buitenland kan inmiddels, sinds 1 juli 2003, binnen de EU (Eurolanden) gratis via bankoverschrijving. Je bent hiervoor wel de IBAN en BIC nummers nodig en je dient Shared Costs (gedeelde kosten) aan te vinken. En je dient in Euro’s te betalen.

* Je kunt ook kijken op ZVAB of op AntiQbook. Hier vind je soms ook Nederlandse antiquariaten bij en die kun je natuurlijk gewoon betalen via de bank. Maar de meeste boeken over Sisi vind je uiteraard weer in het buitenland. Je kan de verkoper vragen of je geld op mag sturen, maar veiliger en goedkoper is het natuurlijk om te betalen via de bank. Net zoals ik hierboven heb beschreven.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties