Films en docu's

Review van Corsage

Vicky Krieps als keizerin Elisabeth. In deze scene laat Elisabeth zich schilderen door Georg Raab.

Ter opmerking vooraf aan mijn review. Onlangs is het bekend geworden dat Florian Teichtmeister, die in deze film de rol van keizer Franz Joseph speelt, is aangeklaagd vanwege het in het bezit hebben van kinderporno. Uiteraard neem ik hier afstand van. Het is een afschuwelijke daad!
Maar het neemt niet weg dat deze film al gemaakt is. De beschuldigingen/geruchten kwamen pas na het maken van deze film. Het is de makers dan ook niet aan te rekenen dan hij een rol had in de film. Florian Teichtmeister kan zijn carrière als acteur nu ook wel vergeten. Bron: Trouw. VRT.be

Ik persoonlijk vind niet dat de aanklacht tegen de acteur mijn visie op deze film veranderd heeft. Wel persoonlijk op de acteur uiteraard. Mocht je zelf deze film om deze redenen niet meer willen bekijken, dan is je dat goed recht.
Het is en blijft een zeer goede film en de hoofdrol van Vicky Krieps moet ook zeker op de voorgrond blijven staan. Hieronder dan ook mijn onveranderde review. 

Eindelijk heb ik de film Corsage bekeken. En geen moment spijt! Ondanks dat er artistieke vrijheid is toegepast is het een uitstekend beeld van de ouder wordende complexe keizerin Elisabeth.

De echte keizerin Elisabeth. Schilderij van Georg Raab, rond 1878.

De setting is fantastisch. Zover ik kan zien is er ook bij originele gebouwen gefilmd, zoals de Hofburg en Schönbrunn. De kostuums zijn prachtig en sommigen goed nagemaakt, zoals de foto van Elisabeth hiernaast aan de linkerkant.
Deze schilder scene zul je in de film ook zien. Er is in de film ook een rol weggelegd voor haar paardrijden in Engeland en haar begeleider. Haar vele reizen om te vluchten uit Wenen worden ook goed belicht. Het excessief sporten om maar slank te zijn komt ook aan bod.
Foto’s en schilderijen die je voorbij ziet komen in de film zijn allemaal van de echte keizerin, keizer, kinderen etc.
En toch zie je moderne zaken in de film, zoals een tractor. En een glazen wand van een kassa bij de Hofburg. En gek genoeg stoort het niet. De nadruk wordt er niet op gelegd.

Kan ik je deze film aanraden? Jazeker. Ondanks dat het meer een arthouse film, laat de film een goed beeld zien van Elisabeth. Ook beslaat de film niet haar hele leven, maar slechts in 1877 en 1878. De film is niet 100% historisch correct, maar wel voor het grootste deel. En dat is heel wat meer dan de Sissi-trilogie en de recentere series over keizerin Elisabeth.

De film is sinds kort ook te zien op Amazon Prime. Een abonnement (Affiliate link) kost €2,99 per maand. De film is inbegrepen bij Prime en hoeft niet apart betaald te worden.
Heb je de film liever in bezit. Hij is te koop bij Amazon op Blue Ray en op DVD (Affiliate links).
En de film is onder andere te huur bij Pathé thuis.

Mocht je niet teveel willen weten van de film, lees dan de tekst onder deze foto niet. 

Vicky Krieps als keizerin Elisabeth en Florian Teichtmeister als keizer Franz Joseph. Grappig in de film is dat de keizer afneembare bakkenbaarden heeft. Of hij dat werkelijk ook had denk ik niet.

Waar gaat het verhaal om? Elisabeth werd op 24 december 1877 40 jaar oud. Ze heeft moeite met het ouder worden en vraagt in de film dan ook regelmatig of mensen haar nog mooi vinden. Door het ouder worden en het feit dat haar man, keizer Franz Joseph, naar jongere dames (Anna Nahowski) lonkt zorgt voor depressies. Ze zorgt er uiteindelijk wel voor dat Anna Nahowski een paar dagen per week beschikbaar is voor haar man.
De hofhouding is overduidelijk bezorgd over Elisabeth, ook haar hofdame Marie Festetics beschrijft dat in haar dagboek. 
Haar lichaam is het enigste waar ze zelf controle over heeft, Ook wijst ze Franz Joseph er fijntjes op dat zij beslist over het leven van de kinderen en hij daarmee schriftelijk heeft ingestemd. En het klopt ook. In 1865 heeft Elisabeth Franz Joseph voor een ultimatum gesteld, nadat ze zag hoe Rudolf gedrild werd. 
Rudolf en Marie Valerie komen beide voor in de film, waarbij Marie Valerie wel het meeste verstikt wordt door de liefde van haar moeder. Ook wordt er gesproken over dochter Sophie, waarbij een schilderij van haar ook in beeld komt.
Elisabeth ging graag paardrijden in Engeland. Op zo’n bezoek neemt ze haar zoon Rudolf mee. Hij wordt boos op haar vanwege haar connecties met rijleraar Bay Middleton. Er heeft namenlijk iemand lopen roddelen, haar bloedeigen zus Marie Sophie. En ook dit is gebeurd.
Het uit de weg gaan van officiële gelegenheden wordt in deze film bereikt door het stelselmatig flauw vallen van Elisabeth, die dat vervolgens haarfijn uitlegt aan haar neef koning Ludwig II van Beieren hoe je dat doet. Of Elisabeth werkelijk wel eens is flauwgevallen is mij niet bekend. Elisabeth verliet wel vaak zulke gelegenheden onder het mom van dat ze zich niet zo lekker voelde. Maar geveinsd flauwvallen? Ik zou het eerlijk gezegd niet gek vinden als ze dat wel heeft gedaan, omdat ze zulke gelegenheden het liefste vermeed. Daar zette ze zelfs haar kapster Fanny voor in. Waar gebeurd ook! Of ze zover ging dat Fanny moest vermageren om nog meer op haar te lijken weet ik niet.
Waar ze wel graag naar toe ging was het gekkenhuis, waar ook vrouwen vast zaten die overspel hadden gepleegd. Ze deelt er met liefde gesuikerde viooltjes uit. Ook bezoekt ze liefdevol de gewonde soldaten. En ze wil op de hoogte gehouden worden, maar Franz Joseph wil dat niet. 
De zeer verbonden vriendschap met haar neef koning Ludwig II wordt ook goed verbeeld. Is het liefde of is het platonisch? Ze gaan zelfs samen skinnydippen.
Wel zijn er een aantal zaken waar ik mij niet helemaal in kon vinden. Elisabeth knipt haar haren af. Een wens die Elisabeth in werkelijkheid wel had. Want ze was de slaaf van haar haar. Ik snap wel waarom de knipscene in de film is gebruikt.
Het einde van de film is ook twijfelachtig. Elisabeth heeft in werkelijkheid geen zelfmoord gepleegd, maar werd vermoord. Wel speelde ze veel met de gedachten aan zelfmoord.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Kevin
Gast
Kevin
27 december 2022 20:36

Ik heb ‘m ook gezien. Ik vind het opvallend dat je zegt dat ie meer zou aanleunen bij de realiteit dan bv. de serie aangezien fictie en onwaarheden expliciet worden aangehaald in recensies. Ik zal hier later nog verder op ingaan, als ik alle afleveringen van seizoen 2 gezien heb.

Mij lijkt het dat er inspiratie gehaald is uit echte gebeurtenissen en daar dan wel een verhaal rond gemaakt is, waarbij wel een authentiek persoon is neergezet. Enigszins overdreven met de drugs, middelvinger en slotscéne, maar dat stoort mij niet.

De doorleefde sfeer had ik verwacht en spreekt mij ook wel aan. Wel vind ik het een hele zware film, zwaarder dan gedacht. De weemoed neemt samen met de tristesse toe en wijst ook op de sterke acteerprestatie van Krieps. Opvallend ook dat de koosnaam van de keizerin geen enkele keer genoemd wordt.

Als conclusie moet ik het vooral als een aparte film omschrijven.