Extra

Hertogin in of van Beieren?

Elisabeth, geschilder door Franz Schrotzberg
Hertogin Elisabeth in Beieren
Geschilderd door Franz Schrotzberg
Uit: Elisabeth. Bilder ihres Lebens – Johannes Thiele

Was Elisabeth nu hertogin in of van Beieren? Het wordt nogal eens door elkaar gehaald. Maar Elisabeth was hertogin in Beieren. Waarom was dat zo?
Eerst maar eens bij het begin beginnen. Elisabeth’s overgrootvader van vaders kant was Wilhelm van der Pfalz-Birkenfeld. Hij stamde uit een nevenlinie van de Wittelsbachers.

Hertog Wilhelm in Beieren, overgrootvader van Elisabeth.
Hertog Wilhelm in Beieren, overgrootvader van Elisabeth. Foto via wikipedia. Klik op de foto voor meer info (in het Duits).

Wilhelm was getrouwd met een zus van
koning Maximilian I Joseph van Beieren (van 1799-1806 keurvorst, vanaf 1806 koning), grootvader van Elisabeth aan moeders kant. Naast dat hij keurvorst was, had hij ook de titel Hertog van Beieren. Keurvorst Maximilian was erg gesteld op zijn zwager Wilhelm en wilde hem graag de titel van Hertog geven, maar hij wilde zelf ook graag de titel Hertog van Beieren houden. Dus verleende in 1799 keurvorst Maximilian I Joseph van Beieren (vanaf 1806 koning van Beieren) zijn zwager Wilhelm de titel Hertog in Beieren. Om onderscheid te maken met zijn eigen titel Hertog van Beieren.

Hertog Pius August in Beieren, grootvader van Elisabeth.
Hertog Pius August in Beieren, grootvader van Elisabeth. Foto via Wikipedia. Klik op de foto voor meer info (in het Duits).

Daarnaast werd Wilhelm ook Chef der Linie der hertogelijke tak van de Wittelsbachers. Een functie die Wilhelm niet door zou geven aan zijn zoon Pius August, maar aan zijn kleinzoon Maximilian, de vader van Elisabeth.
Om het nog wat gecompliceerder te maken. Ludovika, de moeder van Elisabeth, was een dochter van koning Maximilian I Joseph van Beieren en dus een prinses van Beieren. Zij trouwde met Maximilian, hertog in Beieren, en kreeg dus na haar trouwen de titel hertogin in Beieren.  De kinderen die Ludovica en Maximilian kregen, kregen dan ook de titel van de vader en niet van de moeder. Dus werden de kinderen ook hertog of hertogin in Beieren. Vandaar hertogin Elisabeth in Beieren.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties