Films en docu's,  Media,  Sisi serie

Sisi, review vierde aflevering

®RTL. Het keizerspaar met hun pasgeboren dochter.

De vierde aflevering heb ik nu ook weer opnieuw bekeken stukje voor stukje. Deze aflevering lijkt in het niets meer op de Sissi trilogie met Romy Schneider. De vergelijking hiermee zal ik denk ik in deze review dan ook niet meer zo maken. Wel kijk ik uiteraard naar de historische feiten. Wat klopt er en wat klopt er niet. Deze aflevering draait met name ook om de eerste zwangerschap van Sisi, maar eindigt onverwachts met iets heel anders.

 

Wat vind ik ervan?

Intro

In deze aflevering, zoals ik al schreef, gaat het met name om de zwangerschap van Sisi. En hoe je zo’n zwangerschap bereikt gaat natuurlijk niet zoals de Heilige Maagd Maria. Dat wordt direct bij het begin van de aflevering al wel duidelijk. En daarom nogmaals de dringende waarschuwing deze serie niet te kijken met kleine kinderen in de buurt.
De aflevering eindigt niet bij de geboorte van de kleine Sophie, maar met een aanslag op de keizer en deze keer wel een reële.

Historisch besef

Er wordt in deze aflevering wel weer iets meer historisch besef meegegeven dan in de derde aflevering. Het rommelt, zoals gewoonlijk, in Oostenrijk. Nu draait het om Lombardije, een regio in Noord-Italië. Hier waren de Habsburgers aan de macht en daar waren ze in Lombardije niet zo blij mee. In de 19e eeuw viel Lombardije onder het koninkrijk Sardinië. De oorlog die in de serie gevoerd wordt in Lombardije klopt op zich wel. Oostenrijk verloor deze oorlog en moest daarbij Lombardije afstaan aan Frankrijk. Nu speelde die oorlog pas in 1859 en de serie zit op dit moment in 1854/1855. 
In het paleis in Lombarije wordt er een feestje gevierd tot er plots een aanval komt van rebellen. Hierbij zou de stadhouder graaf Michael von Strassoldo-Graffemberg omgebracht zijn. Die aanval is er geweest, maar hierbij kwam de graaf niet om het leven. De aanval speelde zich af op 6 februari 1853.

®RTL. Giovanni Funiati als graaf Gyula Andrassy.

Sisi’s ontmoeting met Gyula Andrassy was een beetje in het geniep. Dat was ook zo, maar niet in 1854. Dat kwam pas in 1864, met hulp van Sisi’s hofdame Ida Ferenczy en niet zoals in de serie wordt voorgedaan dat het gravin Esterhazy was, die dit had bewerkstelligt. Franz wil hem in de serie eigenlijk al gratie verlenen, maar zijn moeder raad hem dat af. In werkelijkheid kreeg Gyuala Andrassy pas in 1860 gratie.

®Wikimedia Commons. De echte aanslag op de keizer op 18 februari 1853.

Ook in deze aflevering een aanslag op de keizer. Eentje die daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, maar ook weer geplaatst in een verkeerde tijd. De aanslag waarbij de keizer in zijn hals werd geraakt vond plaats in 1853, nog voor hij Elisabeth ontmoet had.  In het echt viel de verwonding mee, de kraag van zijn uniform had hem in deze gered. Maar toch was het een aanslag die wel heel reëel was en de reden om voor hem een vrouw te gaan zoeken.

Waarom de schrijvers steeds besluiten om waargebeurde feiten naar voren te halen, of juist later in de tijd te plaatsen, is me nog steeds een raadsel.

Karakters

Franz Joseph kan me nog steeds niet helemaal bekoren. In de serie in het geheel wordt de keizer wel als een agressieve man neergezet. Ook al lijkt hij in deze aflevering iets zachter naar Sisi toe. 

Sophie vind ik nog steeds een van de betere karakters in de serie. Ze is daadkrachtig, geeft haar zoon advies, maar is ook relatief zacht naar Sisi. Ook al zet ze Sisi nog meer in een kooi, ze heeft wel goede redenen.

Sisi is nog steeds een onzeker meisje, maar wanneer ze eenmaal zwanger is, laat ze wat meer daadkracht zien. Ze moet en zal zelf het kind dragen om het te laten dopen in de kerk.  Ook weet ze goed hoe ze de hofhouding om de tuin moet leiden. 
In de serie zie je Sisi op de markt rondlopen. Het volk herkent haar en valt haar lastig. Er staat me iets van bij dat de echte keizerin dit ook gebeurt is in het begin van haar huwelijk. Ik ga dat nog uitzoeken.
Wel ging de echte keizerin in haar latere leven graag winkelen, liefst natuurlijk op plekken waar ze vrij onherkenbaar over straat kon.
Ook haar contact met Fanny laat zien, dat ze een vriendin nodig is, iemand die ze kan vertrouwen.  Ze probeert Fanny zelfs een aanstelling te laten krijgen in het Burgtheater.

Fanny

Ik wijd hier toch even een stukje aan Fanny. Fanny kwam in de serie als een prostituee, waarbij Sisi haar aannam als kamenierster. Omdat Fanny, in de vorige aflevering al, een beetje werd ontmaskerd als een niet echte gravin, werd ze de straat op geschopt. Ze wilde eigenlijk terug naar Beieren, maar koos ervoor in Wenen te blijven bij de man die haar had gered uit de klauwen van een groep mannen die het niet zo goed met haar voor hadden. De man die haar had gered is, kleine spoiler, dezelfde man die een aanslag wilde plegen op de keizer in de eerste aflevering.

De echte Fanny Feifalik, kapster van Sisi. Foto van Wikipedia.

In deze aflevering wil Sisi haar een aanstelling bezorgen in het Burgtheater. Dit moet mij nu dan ook heel erg denken aan Fanny Feifalik. De kapster die werkte in het Burgtheater en die Sisi in 1863 aanstelde als haar persoonlijk kapster. De echte Fanny was bekend om de haarcreaties die ze maakte bij de actrices. Elisabeth wilde dat ook en zodoende kwam Fanny in dienst bij de keizerin.

Elisabeth rond 1865
Elisabeth
Uit een fotoserie van Sisi’s lievelingsfotograaf Angerer in Wenen.
Rond 1865. Elisabeth draagt hier het haar in de bekende Steckbrieffrisur, die Fanny Feifalik bedacht had.
Uit: Elisabeth. Bilder einer Kaiserin
Uitgegeven door Brigitte Hamann

De beroemde ‘Steckbrieffrisur’ die Elisabeth veel droeg was van haar hand. In de serie zie je Sisi ook met dit kapsel lopen. Ook Romy Schneider droeg dit kapsel in de Sissi trilogie. Maar historisch gezien mag het in de serie nog niet voorkomen. Elisabeth droeg toen nog andere kapsels, zoals je ook bij de foto’s op deze site kan zien.

Ook de echte Fanny was niet van adel, maar ik geloof niet dat ze ooit een ‘oneerbaar’ beroep heeft uitgevoerd.

Helaas voor Fanny in de serie, komt Elisabeth niet opdagen voor hun afspraak en gaat de eventuele aanstelling bij het Burgtheater helemaal niet door.
Gelukkig voor Sisi komt Fanny in de serie, dankzij Gravin Esterhazy terug op een heel belangrijk moment in haar leven.

 

Sisi’s zwangerschap

Sisi’s opdracht om een mogelijke troonopvolger op de wereld te zetten komt dan in deze aflevering. Daar moet natuurlijk het een en ander voor gebeuren, zoals je in de het begin van de aflevering al kan zien.
Grappig om te zien, dat de hofhouding van alles op de hoogte is. En dat lijkt mij ook wel te kloppen. Je was in het paleis nooit alleen, altijd waren er wel lakeien of leden van de hofhouding in de buurt, die er samen natuurlijk ook lekker op los roddelen. 
Zo zie je in de serie ook Gravin Esterhazy data afstrepen in een kalenderboekje. Natuurlijk om te weten of ze ongesteld was of niet. Daarbij ontdekt Esterhazy dat ze de keizer en keizerin het wel lang plezierig hebben en weet dus schijnbaar verheugd als eerste dat Sisi zwanger is.
Elisabeth werd in werkelijkheid ook betutteld. Ze mocht niet meer paardrijden, ze moest het rustig aan doen. In de serie wil Franz ook geen sex meer met haar, of dat in de werkelijkheid ook zo is weet ik niet. Het lijkt me eerlijk gezegd niet onwaarschijnlijk, want men wilde er alles aan doen dat het kindje gezond op de wereld zou komen.
In de serie wil Sisi haar buik niet aan het volk laten zien, dat komt wel overeen met de werkelijkheid. Dat doet ze op een gegeven moment wel, alhoewel de echte dat niet deed door crowd-surfing. In werkelijkheid was het aartshertogin Sophie die haar bijna aan haar haren meesleepte naar buiten. In de tuinen van Schönbrunn moest Elisabeth veel wandelen, zodat de keizerin aan het volk kon laten zien dat er een mogelijke troonopvolger op komst was.

Er werd nogal lacherig gedaan op de sociale media: Men geloofde niet dat een keizer bij een bevalling zou zijn. Maar het is echt waar, de keizer was bij de bevalling aanwezig. Hij hield zelfs Sisi’s hand vast. Sophie beschrijft de geboorte van het eerste kind in haar dagboek.
En wat ook klopt Sisi’s moeder Ludovika was niet bij de bevalling, aartshertogin Sophie wel. Sisi had natuurlijk ook graag haar moeder erbij gehad, een vertrouwd iemand.

Conclusie

Nog steeds ben ik wel onder de indruk van de serie, ondanks alle historische incorrectheden. Er zitten ook veel waarheden in, ook al soms verkeerd geplaatst in de tijd.
Nog steeds vind ik niet dat er een echte chemie is tussen de hoofdrolspelers, Dominique Devenport en Jannik Schümann. Die chemie was wel te merken in de Sissi trilogie met Romy Schneider en Karlheinz Böhm.
De kostuums in de serie zijn soms prachtig en redelijk accuraat met die tijd, maar soms ook volledig te modern. De scene’s zelf zijn wel prachtig gefilmd.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties