Films en docu's

Lijken de acteurs op de echte historische figuren?

Ik was wel eens nieuwsgierig hoeveel de actrices en acteurs uit de films en series op de echte historische figuren lijken. Dus ik ben druk geweest met maken van een aantal collages. Ik hoor graag jullie mening in de reacties. Wie vind jij het meeste lijken of juist niemand?

Keizerin Elisabeth van Oostenrijk

Collage van de keizerin Elisabeth en aantal actrices die haar gespeeld hebben.

Hierboven zie je als eerste foto Elisabeth nog als hertogin in 1854. Ze was hier nog niet getrouwd, maar wel verloofd. Dan de allereerste echte foto van Elisabeth in 1858. Een ontiegelijke slanke keizerin! Ik heb er ook een foto van Elisabeth rond 1867 bij gedaan, vanwege de kapsels. De films met Romy Schneider en de series Sisi en Die Kaiserin maken al flink gebruik van de welbekende kapsels, maar passend bij die tijd is het niet. Kapster Fanny Feifalik, die de kapsels bedacht, was nog niet in dienst van de keizerin. Passende kapsels vind je wel in de film Corsage, waarin Fanny ook een rol heeft.
Dan de welbekende Romy Schneider uit de Sissi trilogie. En nu de recentere Dominique Devenport die de rol van Sisi speelt in de RTL+ serie Sisi. Ook Netflix kwam met een serie, Die Kaiserin/The Empress, waarin Devrim Lingnau de rol van Elisabeth speelt. En tot slot Vicky Krieps in de film Corsage.
De meest lijkende actrice vind ik Devrim Lingnau uit Die Kaiserin en dat komt met name door haar ogen. Ze hebben dezelfde vorm en ook de wenkbrauwen komen erg overeen. Ook haar gezichtsvorm is kloppend. Goed gekozen door de makers!
Voor mij is Vicky Krieps de actrice die Elisabeth het meest benaderd qua karakter. Dominique Devenport speelt wat minder rebels dan Devrim Lingnau. En in de eerste jaren van haar huwelijk was Elisabeth ook nog niet zo rebels, dat kwam pas nadat ze ‘ziek’ naar Madeira en Corfu ging. Hierna kwam Elisabeth terug als een zelfbewuste jonge vrouw.

Keizer Franz Joseph van Oostenrijk

Collage van de echte keizer Franz Joseph en een aantal acteurs die hem gespeeld hebben.

Ik heb hier twee keer de echte keizer Franz Joseph in de rij gezet. En dat komt omdat er op twee verschillende leeftijden zijn rol is vervuld. Eerst keizer Franz Joseph rond 1854, de tijd waarin de Sissi trilogie, Sisi en Die Kaiserin zich afspelen.  En dan keizer Franz Joseph rond 1880, dit vanwege de film Corsage die zich in 1877/1878 afspeelt. Nu was Elisabeth niet echt veranderd, maar keizer Franz Joseph zag er wel ouder uit en had stevige bakkenbaarden laten groeien. Naast de echte keizer vinden we dan Karlheinz Böhm, die samen met Romy Schneider, de Sissi films onsterfelijk hebben gemaakt. Dan komt Jannik Schümann in de RTL+ serie Sisi. Daarnaast Philip Froissant uit Die Kaiserin/The Empress. En tot slot Florian Teichtmeister als keizer Franz Joseph in de film Corsage.
De acteur die ik het meest vind lijken op de nog jonge keizer Franz Joseph is naar mijn mening toch wel Karlheinz Böhm. Ook Jannik Schümann vind ik wel wat lijken op de keizer, maar alleen het uiterlijk, niet het karakter. Daar past Karlheinz Böhm en ook Philipp Froissant beter. 
Op de oudere keizer Franz Joseph vind ik wel dat Florian Teichtmeister in de film Corsage best wel lijkt. Dat komt natuurlijk ook door het kapsel en de enorme bakkenbaarden, die hij trouwens in de film Corsage kan afnemen. Of de echte keizer afneembare bakkenbaarden had valt te betwijfelen, alhoewel ik het niet onwaarschijnlijk vind. Ook vrouwen droegen haarstukken. Dus waarom een man niet.

Aartshertogin Sophie van Oostenrijk

De echte aartshertogin Sophie van Oostenrijk, moeder van keizer Franz Joseph, en een aantal actrices die haar gespeeld hebben.

 Aartshertogin Sophie speelt een belangrijke rol in de films en series over keizerin Elisabeth. Dus zij mag hier zeker niet ontbreken. 
Als eerste een jonge aartshertogin Sophie rond 1832 en hier al moeder van Franz Joseph. Een jonge schoonheid zoals men haar vond. Haar halfbroer Ludwig I had zelfs een schilderij van haar hangen in zijn Schonheitengalerie. Daarnaast nog twee afbeeldingen van de iets oudere aartshertogin. Het haarkapje op de tweede foto zie je eigenlijk niet in de films en series, maar zie je wel veelvuldig op foto’s en schilderijen. Af en toe zie je een afbeelding waarin ze wel haar haren laat zien.
Kijkend naar de actrices vind ik er niet iemand specifiek uitspringen die erg op haar lijkt. Net zoals de rol van Sissi kleefde aan Romy Schneider, kleefde de rol van aartshertogin Sophie als boze schoonmoeder lang aan Vilma Degischer, die in de Sissi trilogie aartshertogin Sophie speelde.
Toch heeft ze ook wel wat weg van de aartshertogin, dus voor mij heeft ze een lichte voorkeur. De rol trouwens die Desiree Nosbusch speelt vind ik klasse, streng maar toch liefdevol naar Elisabeth toe. Melika Foroutan is weer iets meer de ‘boze schoonmoeder’. 
In Corsage komt aartshertogin Sophie niet voor en dat had ook niet gekund. De film speelt zich af in 1877/1878 en Sophie overleed in 1872.

Aartshertog Franz Karl van Oostenrijk

Collage van de echte aartshertog Franz Karl, vader van keizer Franz Joseph, en de acteurs die hem gespeeld hebben.

En nu verder met aartshertog Franz Karl. Hij komt toch af en toe wel voor in de films en series, maar niet in Sisi van RTL+. Ook in Corsage niet, terwijl hij nog wel in beeld had kunnen zijn, omdat hij in 1878 overleed en deze film start in 1877.
De eerste drie foto’s zijn van de echte aartshertog Franz Karl. Hij was zoals ook in Die Kaiserin verteld wordt niet veel in Wenen, maar verbleef veel in zijn jachtslot in Salzkammergut. Ook was hij veel in Ischl te vinden. Van de derde foto ben ik van het jaartal niet helemaal zeker, maar ik schat ergens tussen 1855 en 1860. Veel later zal het niet zijn geweest, omdat hij op afbeeldingen van 1862 er al beduidend ouder uit ziet en veel grotere bakkebaarden heeft die nog een stuk witter zijn dan op de derde foto.
Erich Nikowitz zoals hij Franz Karl speelt in de Sissi trilogie zullen veel mensen hartverwarmend en grappig hebben gevonden. Hoe hij de ‘domme dove man’ speelt. Maar hij was eigenlijk zijn vrouw gewoon te slim af. Ik vind hem in het uiterlijk best wel op de echte aartshertog lijken. 
Michael Fuith heeft niet zo’n grote rol (nog) in Die Kaiserin op Netflix, maar ik ben wel blij dat hij erin zit. Ook wat wordt verteld over hem klopt, hij was niet veel in Wenen. Ook hem vind ik qua uiterlijk goed gekozen, zeker als je hem vergelijkt met de derde foto.

Hertogin Ludovika in Beieren

Collage van de echte hertogin Ludovika in Beieren en de actrices die haar gespeeld hebben.

En dan de moeder van keizerin Elisabeth. Hertogin Ludovika in Beieren, voorheen prinses van Beieren. Ze was de jongere zus van aartshertogin Sophie en dus tante van keizer Franz Joseph. Op de eerste foto zie je Ludovika in 1828, hier nog prinses van Beieren, voor haar huwelijk met hertog Maximilian in Beieren. Ze trouwden op 9 september 1828, toen Ludovika twintig jaar oud was.  Op de tweede en derde foto zie je Ludovika rond 1860 toen ze ongeveer 52 jaar oud was. Ludovika werd gezien als een echt familiemens, ze zorgde zelf voor haar kinderen, het liefst op haar geliefde Possenhofen.
En dan de actrices. Als eerste Magda Schneider, moeder ook van Romy Schneider die natuurlijk in de Sissi trilogie haar dochter speelde. De rol die ze speelde komt denk ik best wel overeen met de echte Ludovika, alhoewel het huwelijk tussen Ludovika en hertog Max niet zo rooskleurig was. Dat huwelijk werd een stuk beter geportretteerd in Sisi, daar laat men wel zien dat het huwelijk niet zo gezellig en vrolijk was. Julia Stemberger neemt hier de rol van Ludovika op zich, wat ze naar mijn idee uitstekend doet. En tot slot Jördis Triebel in Die Kaiserin. Jammer genoeg komt Ludovika niet voor in de film Corsage. Dat had wel gekund, want de film speelt zich af in 1877/1878 en Ludovika overleed in 1892 op 83-jarige leeftijd.
Als ik naar het uiterlijk kijk vind ik Julia Stemberger wel het meest op de echte hertogin Ludovika lijken. 

Hertog Maximilian in Beieren

Collage van hertog Maximilian Joseph in Beieren, vader van keizerin Elisabeth, en een aantal acteurs die hem gespeeld hebben.

De vader van Elisabeth hoort hier zeker ook in het rijtje thuis. Hertog Maximilian Joseph in Beieren, ook wel bekend als hertog Max of ‘Zither-Maxl’. Hij werd Zither-Maxl genoemd omdat hij zo graag de citer bespeelde. Iets waar Franz Joseph in de serie Sisi niet bepaald fijntjes op wijst.
Als eerste een afbeelding van hertog Max tussen 1825 en 1831. Ik heb geen exacte jaartal kunnen vinden, maar hij ziet er nog erg jong uit, waarschijnlijk nog wel van voor 1828, het jaar waarin hij trouwde met Ludovika. De tweede en derde foto komen geschat tussen 1855 en 1860. Ten tijde van het huwelijk van Elisabeth was hij 45 jaar oud. Hertog Max was een zeer depressieve-melancholische man, iets wat zijn kinderen van hem zouden erven. Hij was erg reislustig en maar weinig thuis te vinden. Ook de reislust erfden zijn kinderen. Niet alleen Elisabeth! Pas na zijn eerste beroerte, na 50 jaar huwelijk, gaf hij het reizen op en zijn vrouw Ludovika ging voor hem zorgen. Toen ontstond er pas een vorm van wederzijdse liefde voor elkaar. Hertog Max overleed na een tweede beroerte in november 1888, op 79 jarige leeftijd.
Dan de acteurs. Als eerste Gustav Knuth uit de Sissi trilogie. Hij zet hertog Max als een jolige, vrolijke gezellige man neer, die heel gelukkig is met zijn vrouw. Niet geheel passend bij de werkelijk zoals je net gelezen hebt. Wat dat betreft is de rol van Marcus Grüsser als hertog Max beter neergezet. Ook het huwelijk tussen hertog Max en Ludovika wordt in de Sisi serie beter verteld. Ook in Die Kaiserin lijkt het niet zo’n gelukkig huwelijk. De hertog, gespeeld door Andreas Döhler, ligt met een paar vrouwen in bed, terwijl zijn vrouw beneden zit. In de film Corsage is geen rol weggelegd voor hertog Max, al had dat wel gekund. De film speelt zich af in 1877/1878 en hertog Max overleed pas 10 jaar later.
Kijkend naar het uiterlijk ben ik wel een beetje in dubio. Ik vind Gustav Knuth zeker wat lijken op de hertog, alhoewel hij ietsjes te fors lijkt. Ook Marcus Grüsser heeft wel wat weg van de echte hertog. Andreas Döhler vind ik helemaal niet lijken, maar dat komt denk ik ook door de bakkebaarden en de afwezigheid van een snor.

 

Er komen nog een paar collages, dus kom weer een keertje kijken.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ine
Gast
Ine
29 december 2022 14:40

Jammer dat de acteurs van de serie uit 2009 er niet bij staan. Die leken me ook niet slecht gecast te zijn?

Ine
Gast
Ine
4 januari 2023 15:20
Antwoord aan  Diaantje

Er liep inderdaad wat mis met posten en ik zag eerst m’n reactie niet meer.

Ik heb andere series nog niet bekeken, maar in die serie specifiek viel het me wel op dat ze toch vrij goede fysieke gelijkenissen tonen met de gekende afbeeldingen. Ik miste alleen het snorretje van de keizer. smile