Sisi, review van de eerste aflevering
Zoals inmiddels wel bekend komt op 31 december de eerste twee afleveringen van de nieuwe serie Sisi op tv. De serie is nu al op NPO Plus te zien. Daar heb ik toch, omdat ik mijn nieuwsgierigheid niet langer kon bedwingen, een abonnement à €2.95 op genomen. Inmiddels heb ik de eerste aflevering gezien. Nu wil ik hier wel een eerste Sisi review hier delen.
Ik maak hierin ook veel de vergelijking met de beroemde Sissi trilogie met Romy Schneider. Mede omdat ik denk dat kijkers deze serie ook zullen gaan vergelijken met de films uit de jaren 50.
Wat is mijn mening?
Een korte intro
Is de eerste aflevering al goed? Ja en nee. De eerste scene (geen bloot nog) is nogal een binnenkomer, wat voorspeld dat dit geen serie is om kleine kinderen mee te laten kijken. Later in de aflevering verschijnen er wel een paar blote dames.
Een ding is wel duidelijk al, deze nieuwe serie Sisi echt wel anders dan de romantische zoete Sissi trilogie met Romy Schneider.
Historisch besef
De serie lijkt totaal anders dan de trilogie met Romy Schneider en toch is het in een paar kleine opzichten hetzelfde. Ook deze Sissi films waren niet helemaal historisch correct. Dat is in ieder de geval de eerste aflevering van deze serie ook niet. Ook al wordt er wel enigszins historisch besef meegegeven. Zo zie je bijvoorbeeld de onrustige Hongaren die in opstand kwamen. Die opstand werd door keizer Franz Joseph in samenwerking met de Russen de kop ingedrukt. Alleen de tijd waarin zich dit afspeelt in de serie klopt niet. De opstand vond plaats in 1848/1849 en de eerste aflevering speelt zich af in 1853. De keizer wordt zelfs vervloekt door een vrouw van een geëxecuteerde Hongaar, waar hij zelf de opdracht voor gaf en toeschouwer was. Dat strookt ook niet met de werkelijkheid. Flashbacks naar deze scene komen een aantal keren terug, alsof men je in de serie wil voorbereiden op allerlei onheil. Onheil die de echte Sisi en Franz Joseph wel degelijk overkomen is.
Ook komt keizer Napoleon III in beeld, die niet al te lovend is over de nog jonge keizer.
Wat er niet klopt is bijvoorbeeld de ontmoeting van Sisi met de keizer en het verloop van de verloving. Dit doet in deze serie wat meer denken aan de Sissi trilogie. Maar toch is die ook heel anders.
Ook keizer Franz Joseph werd geplaagd door pogingen tot een aanslag op zijn leven. Een aanslag in 1853 was dan ook de reden dat keizer Franz Joseph op zoek moest gaan naar een vrouw die hem een troonvolger kon baren. Nu komt er in de serie ook een poging voor, die natuurlijk geheel niet volgens historische correctheid verloopt. Zelfs Sisi is er bij betrokken. En graaf Grünne, die ook werkelijk heeft bestaan. Let in de eerste aflevering op de man die gluurt vanachter een boom naar het ontvangst van Sisi bij de keizer. Die man komt later terug om een aanslag te plegen en als mijn voorgevoel klopt, dan zou dit Gyula Andrassy zijn. Als dat zo is, nemen ze wel een heel groot loopje met werkelijkheid. Gelukkig na het zien van de rest van de serie, is het niet Gyula Andrassy, maar de man ga je wel vaker zien.
Hoe wordt Sisi neergezet?
Sisi wordt neergezet als een rebelse jonge dame met een sterke eigen wil die lekker vrij wil zijn. Een wildebras. Zoals haar vader in de serie zegt tegen graaf Richard: “Ze doet altijd wat ze wil”. Een dame met een enorme bewegingsdrang, zoals paardrijden, wandelen, turnen. Dat klopt dan met de werkelijkheid. Dat graaf Richard voorkomt, klopt ook met de werkelijkheid. Daar was Sisi voor het eerst onbeantwoord verliefd op. Al sterft de echte graaf voordat ze naar Ischl gaan. Toch volgt Sisi haar eigen rebelse wil en wil naar Ischl in een zwarte jurk, omdat ze treurt om de graaf, die volgens haar moeder te eenvoudig was om naast Sisi te staan. Ze chanteert zelfs haar moeder en zus ermee. Jullie hebben mij nodig! Dan alleen in het zwart! In werkelijkheid droegen Helene, Elisabeth en hun moeder zwarte rouwkleding, vanwege het overlijden van een tante. Door een migraine aanval van Ludovika, waren ze verlaat in Ischl aangekomen en daardoor ook geen tijd meer zich om te kleden. Ze verschenen dus alle drie in zwarte kleding voor de keizer, waarbij zwarte kleding Elisabeth goed stond, maar bij Helene minder.
Hoe wordt de keizer en zijn moeder neergezet?
De keizer wordt neergezet, tenminste door de Franse keizer Napoleon III, als een ventje die zijn eerste stapjes zet. In de serie lijkt hij daadkrachtig en soms ronduit brutaal en helemaal niet zo sterk onder de invloed van zijn moeder te staan. Hij schroomt ook niet in de eerste aflevering al een paar mensen omver te knallen. Wat me niet lijkt dat de echte keizer dat gedaan heeft in zijn leven. Hij was zelfs tegen de doodstraf, ook al werd die onder zijn bewind natuurlijk wel uitgevoerd. Ook laat hij wel een zachtere kant zien, een man die aan kan twijfelen aan zijn gevoelens. In dit geval ook gevoed door de vloek van de Hongaarse vrouw.
Zijn moeder wordt wel als een daadkrachtige dame neergezet, maar ook liefdevol en geïnteresseerd. Niet zoals in de Sissi trilogie. Het lijkt er zelfs op dat Sophie vind dat Franz moet kiezen voor de vrouw van wie hij houdt. Niet wie de betere keizerin zou zijn. Daarentegen maakt ze samen met haar zus Ludovika wel degelijk plannen om haar zoon te laten trouwen met een van de dochters van Ludovika, geheel volgens werkelijkheid.
Liefdevol huwelijk van Sisi’s ouders?
In de Sissi trilogie wordt de verhouding van de ouders, hertogin Ludovika en hertog Max, neergezet als liefdevol. Dat is in deze eerste aflevering wel anders. Het is wel duidelijk wie er de broek aan heeft en ook dat strookt met de werkelijkheid. Ludovika zorgde er voor dat haar dochter zou gaan trouwen met een keizer, en hertog Max had dat maar te slikken. Zelf geboren prinses, gedegradeerd tot hertogin toen ze trouwde, wilde het voor haar dochters beter maken. Het huwelijk van de echte Ludovika en Max was ook niet zo liefdevol.
En wat terecht klopt: Hertog Max schopt tegen de aristocratie aan.
Ontmoeting en verloving
In eerste instantie lijkt de ontmoeting een beetje op de trilogie, maar toch heel anders. Ze hadden in de serie elkaar al ontmoet bij hun aankomst in Ischl. Maar men ontmoet elkaar daarna ook nog buiten. Maar niet tijdens het vissen.
De verloving komt ook deels overeen met de trilogie, maar is ook heel anders. Hier is het juist Sisi die wil trouwen met de keizer, terwijl hij twijfelt, mede vanwege de vloek die de Hongaarse vrouw uitsprak. Wel krijgt ze de bloemen van de keizer, waarmee de verloving officieel bekend is gemaakt. Hiermee eindigt dan ook de eerste aflevering.
En de paleizen dan?
Heel erg jammer is wel dat men niet gefilmd heeft op correcte historische plekken, zoals de Kaiservilla in Ischl. Ik ga er dan ook van uit dat in de andere aflevering de echte paleizen zoals Laxenburg, Schönbrunn en de Hofburg er ook niet in voorkomen. In de Sissi trilogie met Romy Schneider waren wel historische gebouwen te zien, zoals de Kaiservilla.
Opvallende dingen
Terecht wordt Sisi aangesproken als Elisabeth, hertogin in Beieren en niet als prinses, want dat was Elisabeth niet. Niet terecht is dat ze wordt aangesproken met Hoogheid, dat zou Koninklijke Hoogheid moeten zijn. Het predikaat Koninklijke Hoogheid kreeg het gezin van hertog Max in 1845 van zijn zwager koning Ludwig I.
Aartshertogin Sophie wordt aangesproken met Majesteit, terwijl ze natuurlijk geen keizerin was en ook nooit is geweest. Zij had aangesproken moeten worden met Keizerlijke (of Koninklijke) Hoogheid.
De vader van keizer Franz Joseph is nog niet in beeld geweest.
Mijn conclusie na de eerste aflevering
Moet je deze serie wel gaan kijken vraag je je nu af. Ik ben zeker wel van plan de rest van de serie ook te gaan kijken. Wetende dat deze serie ook een loopje gaat nemen met de historische werkelijkheid. Ik wil nu juist weten wat er allemaal van klopt en wat juist niet. Mijn nieuwsgierigheid naar de rest van de serie is zeker wel gewekt, ook omdat deze toch wel anders lijkt dan de Sissi trilogie met Romy Schneider, die ik ook nog steeds geweldig vind om naar te kijken.
Om echt een complete mening te geven zou ik de serie wel helemaal moeten hebben gezien. En misschien moeten jullie maar gewoon gaan kijken. Zonder kinderen, dat wel.
Ik kwam op de website terecht omdat ik op zoek was naar “hoe het ook alweer zat” . Dat herkennen mensen vast wel. Ooit heb ik met tijdens een reis naar Wenen wel wat verdiept in het echte leven van Sisi en Franz Josef, maar dat verwatert dan weer. Fijn dat iemand die kennis paraat heeft en de moeite neemt om dat op te schrijven. Als liefhebber van geschiedenis en historie kijken wij graag naar films die het verleden verbeelden. Dat zaken geromantiseerd worden, daar hebben we uiteraard begrip voor. Ook zijn wij enorme paardenliefhebbers en alles wat daarbij komt kijken. Zo zien wij in alle scènes waarbij paarden voorkomen echt grote fouten. Erg veel gebruik van moderne tuigage. In de eerste scène zien we Sisi voltigerend op een paard met een voltigebeugel anno 2021. De scène waarin een statiekoets (! Wat heet… een kermisding met kwastjes in het interieur) door de straten gaat met twee lakeien achterop die de ene keer wel een steek en de volgende shot geen steek meer ophebben, zonder gareeltuigen is voor ons bijna lachwekkend. Zo’n figurant die dan als lakei achterop staat weet zelf toch ook ook nog wel dat hij bij de vorige take een steek op had? Het is alsof je naar een jaren 20 maffia film zit te kijken, maar de gangsters komen in een Opel Astra aanrijden. Het is jammer dat in een productie waarin echt alle aandacht besteed is aan prachtige kostuums en interieur, er niet iemand is aangenomen om een beetje mee te kijken naar dit soort details. Sisi zal niet, zoals in de serie, in een baljurk compleet met lange handschoenen van Wenen naar Laxenburg zijn gereden op een Engels zadel. ( Sisi reed uitsluitend met dameszadel)
Ik wil echt niets afdoen aan de serie die met redelijk veel zorg gemaakt is.
Het lijkt erop dat de moderne historische series het toch moeten hebben van veel seks en bloot. Bridgerton was de eerste. De wisteria bloeit daar altijd, ook in de winter. Historisch gezien is die serie compleet kansloos.
Leuk weetje misschien: in de eenvoudige reiscoupé van de echte Sisi liep door het dak een touwtje welke met een lusje aan de pink van de koetsier zat. Als Sisi wilde stoppen, dan trok zij (maar eerder waarschijnlijk haar hofdame) daaraan. Dit was ook te zien bij de tentoonstelling bij Paleis het Loo in 2015 waar een van de coupé’s stond. Maar in het Marstallmuseum van Schloss Schönbrunn staat er ook eentje.
Dat van het dameszadel was mij ook opgevallen. Er komt nog een seizoen 2, dus ze hebben nog kans in ieder geval dit te verbeteren.
Over de koetsen, daar heb ik niet in detail naar gekeken. En daar weet ik ook te weinig van. Maar ik denk wel dat bepaalde zaken niet kloppen, zoals de echte paleizen en inderdaad ook gebruik maken van de echte koetsen, omdat dat gewoon niet mogelijk was. Als je alles stil moet leggen om te kunnen filmen, dan kost dat veel geld. En toerisme levert veel geld op.
En de sex ja. Dat is tegenwoordig meer te zien. Bridgerton heb ik niet gezien trouwens, dus kan daar niet over oordelen. Maar in deze serie zit het inderdaad ook en soms een beetje over de top. Maar zonder sex geen kinderen, en dat was toch wel de belangrijkste taak van een keizerin: Kinderen op de wereld zetten. Ze hebben het alleen in de serie nogal ‘uitgebeeld’.
Ik kom nog wel denk ik als alles op de Nederlandse tv is geweest met een stuk over de zin en onzin van deze serie, met dus ook meer ‘spoilers’ erin.
Geestig. Arianne, je bent (deels gequote) op https://www.demorgen.be/tv-cultuur/van-perfecte-rijglijfjes-tot-ridicuul-gepositioneerde-boezems-dit-zijn-de-vijf-beste-en-slechtste-kostuums-in-series~b971649e/
“Ook op andere fronten gaat het goed mis. Op het forum van de fansite Sisi Online beklaagt een kijkster zich erover dat Sisi in de serie aan het voltigeren is met een ‘voltigebeugel anno 2021’ en op een Engels zadel rijdt terwijl de echte Sisi op dameszadels reed. En dan klopt ook nog de statiekoets voor geen meter: “Alsof je naar een jaren 20-maffiafilm kijkt met gangsters in een Opel Astra.” “
Bij het bekijken van zo’n serie hoeft voor mij niet alles te kloppen historisch, maar het is wel interessant om na te gaan wat wel overeenkomt met de geschiedenis en wat niet.
Ik zou graag het aanspreken van Sisi als hertogin willen aankaarten. Op deze en andere sites wordt vermeld dat dit correct is, maar sommige fans beweren op sociale media net het tegenovergestelde.
Kan iemand hierover duidelijkheid verschaffen?
Mij is de hele miniserie, hoewel hierover de meningen en emoties uiteen lopen, erg bevallen.
Een hele terechte vraag. Ik heb die discussie ook op de sociale media meegekregen.
Ik kan je wel vertellen wat ik denk hierover. Naar mijn mening erf je de titel van je vader, op uitzonderingen na zoals bij een morganatisch huwelijk, en niet de titel van je moeder. Nu was Ludovika prinses van Beieren, maar bij haar huwelijk met Hertog Maximilian in Beieren, werd ze ook hertogin en was ze geen prinses meer.
De kinderen van een hertog werden dan hertog of hertogin. Terecht naar mijn mening wordt Elisabeth dan ook Hertogin Elisabeth in Beieren. Ook op alle afbeeldingen van Sisi van voor haar huwelijk wordt ze beschreven als Herzogin in Bayern en niet als prinses.
Wel vond ik in de huwelijksaankondiging in de Wiener Zeitung van Elisabeth met keizer Franz Joseph, prinses wel terug. “…Ihre Hand der durchlauchtigsten Prinzessin Elisabeth Amalia Eugenie, Herzogin in Bayern, tochter Ihrer königlichen Hoheiten des Herzog Maximilian Josef und der Herzogin Ludovica, geborenen Prinzessin von Bayern …” (Bron Elisabeth. Kaiserin wider Willen van Brigitte Hamann)
Als je naar de afbeelding kijkt van die huwelijksaankondiging, dan staat Elisabeth-Amalie-Eugenie Herzogin in Bayern in koeienletters geschreven.
Ik denk dat hier het prinses vandaan komt, om haar wat meer te doen laten lijken dan ze was. Want een ‘simpele’ hertogin met een keizer… Prinses klinkt dan interessanter. Het kan ook zijn dat ze wel werd aangesproken met prinses, maar het gewoonweg feitelijk niet was.
Ik ben wel van mening dat in de serie terecht Sisi wordt genoemd als Hertogin in Beieren. Wat niet klopt is dat ze, toen ze nog niet getrouwd was, werd aangesproken met Hoogheid, terwijl dat Koninklijke Hoogheid moet zijn. Hertog Max en zijn gezin kregen dat predicaat van koning Ludwig I van Beieren in 1845. Normaal gesproken wordt een hertog aangesproken met Hoogheid.
Wat ook niet klopt trouwens is dat aartshertogin Sophie wordt aangesproken met Majesteit, dat moet Keizerlijke Hoogheid zijn.
Ik heb echt van deze serie genoten.