Karl Theodor, hertog in Beieren en oogarts
Hertog Karl Theodor in Beieren, bijnaam Gackl, werd geboren op 9 augustus 1839. Als kind was hij het enigste speelkameraadje van de kroonprins Ludwig, die zes jaar jonger was als hem. Gackl vermaakt zich zelf ook veel met zijn zuster Sisi, die haar hele leven haar favoriete broer blijft.
In 1864 trouwt hij met prinses Sophia Maria Friederika Auguste Leopoldine Alexandrine Ernestine Albertine Elisabeth von Sachsen
die hem een dochtertje, Amelie, schenkt. Zijn vrouw sterft in maart 1867. En hij was er kapot van. Op 29 april 1874 trouwt Karl Theodoor voor de tweede keer met Infanta Maria Jose-Beatrix Johanne Eulalia Leopoldine Adelheid Elisabeth Karoline Michaele Gabriele Franziska von Assisi und von Paula Agnes Sophia Joaca Therese Benedikta Bernhadine de Portugal. Zij kregen samen vijf kinderen, waarvan een de koningin van Belgie werd, hertogin Elisabeth
Hij was een groot liefhebber van kunst, liberale gedachten. Hij verwierf een goede reputatie als oogarts. Omdat hij van adel was, mocht hij geen geld vragen. Hij behandelde zijn patiënten kosteloos en zorgde voor klinieken. Zijn dochter Elisabeth heeft hem vaak geholpen.
In 1886 tijdens de geruchten dat koning Ludwig II krankzinnig zou zijn, steunt Karl Theodoor de ministers, die beslissen hem te laten opnemen. Dit tot groot verdriet van zijn zus Sisi. Na de dood van Ludwig werd het contact tussen Sisi en Karl Theodoor verbroken, omdat Sisi Ludwig verdedigde tegen krankzinnigheid. Karl Theodoor verklaarde na de dood van Ludwig, niettemin zijn neef en speelkameraad als kind zijnde, dat hij geen twijfel had over de krankzinnigheid van Ludwig.
Voor Sisi’s dood verzoenden zich Karl Theodoor en Sisi zich toch weer.
Hij werd leider van de hertogelijke tak in Beieren in 1888 na de dood van zijn vader Maximilliaan. Met de jaren wordt hij steeds kritischer jegens zijn zusters, voornamelijk Sisi, die steeds onvoorspelbaarder en onstabieler werd. Karl Theodoor schrok er ook niet voor terug om zijn zus eens goed de waarheid te zeggen in hoe hij over haar dacht.
Het grootste deel van zijn leven zorgde hij voor patienten, ziekenhuizen bouwen voor de meest berooide mensen. Gackl stierf op 30 november 1909 in Beieren.