Hertogin

De geboorte van Sisi

De kleine Sisi in haar wieg in bijzijn van haar moeder en zus.
Elisabeth werd geboren op 24 december 1837. Hier op de afbeelding staat haar oudere zus Helene bij haar wieg.

Op een avond voor de Kerst, 24 december 1837, kort voor elf uur ‘s avonds. In deze Kerstnacht zou men nog lang het licht in de vensters van het hertogelijke paleis aan de Ludwigstraße in München zien. Voorzichtig wiegt de jonge moeder haar pasgeboren kind in de arm. Ongewoonlijk, dat het al een tand in de mond had, wat in Beieren als een bijzonder geluksteken geld. Een Kerstgeschenk is dit kind. Een zondagskind. Een gelukskind.

De geboorte van Sisi is in vorstelijke kringen geen prive-aangelegenheid. Nog maar nauwelijks had de kleine het licht van de wereld gezien, werden er naar hofceremonieel de deuren tot het witte boudoir van hertogin Louise in Beieren, Ludovica genoemd, wijd geopend. Getuigen werden naar binnen geroepen, al snel vult de kamer met vreugdevol gestemde dames en heren van het hof, de vroedvrouw Weichselbaumer hield de zojuist geboren prinses hoog, bewondering en applaus.
Het meisje kreeg de namen Elisabeth Amalie Eugenie ter ere van de zus van hertogin Louise, Elise, de vrouw van de latere koning Friedrich Wilhelm IV van Pruisen.

De “Oorkonde over de geboorte van Hare Koninklijke Hoogheid de prinses Louise van Beieren, vrouw van Zijne Hoogheid de Heer Hertog Maximilian in Beieren, van een hertogin ,,, Geschiede in München in het paleis van Zijne Hoogheid de Heer Hertog in de Ludwigstraße” stelt vast:”De pasgeboren hertogin is …. te wereld gekomen op 24 december eenduizend achthonderd zeven en dertig om 10 uur, 43 minuten ‘s avonds”.

De dochter werd op 26 december om twaalf uur ‘s middags gedoopt, meter is Auguste Amalie hertogin van Leuchtenberg
Dit was het begin van Sisi’s leven. Dat het tandje die Sisi had bij de geboorte haar geen geluk zou brengen wist men nog niet ….

Bron: Elisabeth. Das Buch ihres Lebens; Johannes Thiele

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties