Broers en zussen

Helene von Thurn und Taxis

Helene
Sisi’s oudere zus Nené, zoals Helene werd genoemd, was de beoogde verloofde van keizer Franz Joseph. Het lot zou anders beslissen.

Hertogin Helene Karoline Therese in Beieren, bijnaam Nene, werd geboren op 4 april 1834. Het derde kind van Max en Ludovica. Een meisje dat voorbestemd voor een brilliante toekomst – als keizerin van Oostenrijk. Ze werd opgevoed volgens de manieren van het Weense hof. Zo leerde ze om “een goede conversatie te voeren”, werd bekend gemaakt met de geschiedenis van toekomstige keizerijk etc. Alles stond in het teken van een dynastische triomf. Maar bij het naderen van de glorie, kwam er een foutje in het perfecte plan. Haar moeder Ludovica had het idee opgevat om Sisi mee te nemen naar Bad Ischl. Deze blunder, die onschuldig leek, bezegelde het lot van Nene. Haar toekomstige verloofde viel voor de charmes van de wilde Sisi. Waar haar moeder jaren aan gewerkt had, werd afgenomen door de verlegen lach van de 15e jarige Sisi. Afgewezen zelfs voor de verloving, zag Nene haar toekomst in duigen vallen. Een vernedering, zelfs voor het hof. Maar Helene was een charmante, goed opgeleide en zeer knappe jonge dame, een parel in de ogen van haar ouders. Maar wat Franz Jozef niet in haar zag, zou een ander wel in haar zien.

Het is 1857. Nene had zich terug getrokken en beruste in een leven als oude vrijster, toegewijd aan schilderen en liefdadigheid, en liet iemand niet meer toe in haar leven. Plotseling duikt Maximiliaan, erfelijk prins van Thurn en Taxis, op. Hij was een van de rijkste figuren in het land, ondanks dat hij van een lagere linie was dan de hertogen in Beieren. Hij vroeg om Nene’s hand. Ze waren eigenlijk nauwelijks verliefd op elkaar. Koning Maximilliaan II had zijn bedenkingen, maar dankzij Sisi’s strijden, mochten ze toch trouwen in augustus 1858. Nene was tijdens haar huwelijk zeer gelukkig. Ze kregen samen vier kinderen. Maar de vloek van de Wittelsbachers liet niet lang op zich wachten. Kort na de geboorte van hun vierde kind, Albert, overleed Maximilliaan door een ongeluk in 1867. Nene is nooit over de dood van haar man heengekomen. Ze trok zich helemaal terug in haar melancholische eenzaamheid en een absolute devotie aan haar man. De dood van haar zoon Maximilliaan in 1885, maakte nog verder een eind aan haar stabiliteit en de laatste jaren van haar leven teerde ze helemaal weg. In de dageraad van haar dood, sprak ze met Sisi, die onbewust Nene eigenlijk beledigd had. De vernedering van jaren geleden was al lange tijd verdwenen en hun laatste woorden werden in het Engels uitgesproken: “We two have hard puffs in our lives”, zei Sisi, “Yes, was able to we had hearts”, zuchte Nene toen. Ze overleed in Ratisbonne in mei 1890.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties