Films en docu's

Die Kaiserin op Netflix, 1e aflevering

Devrim Lingnau als keizerin Elisabeth

Op 29 september was het dan eindelijk zover. Die Kaiserin, ook wel The Empress genoemd, is op Netflix te zien. Zowel in gesproken Duits als Engels, maar ook andere talen. Ik heb gekeken met de originele Duitse spraak.

Ik heb de hele serie nog niet gezien, maar wel al de eerste aflevering. En wat voorspeld die eerste aflevering? Een goede serie, die waarheidsgetrouw is? Helaas moet ik zeggen dat ook deze serie niet historisch correct zal zijn. Het was zo mooi geweest als men een goede historisch correcte serie had neergezet. Ondanks dit is het wel een mooi gefilmde aflevering. De kostuums vind ik persoonlijk wat minder en men heeft ook in deze serie niet op de werkelijke paleizen gefilmd. Maar dat is waarschijnlijk ook niet mogelijk. Ook kan ik niet ontkennen dat ik vergelijkingen maak met de Sissi trilogie met Romy Schneider en ook de nieuwste Sisi serie van RTL+, die eind vorige jaar en begin dit jaar werd uitgezonden op de NPO. En ook voor deze Netflix serie geld, niet kijken met kleine kinderen. Je ziet dan wel geen masturberende Sisi, maar genoeg bloot en sex!

Mocht je de aflevering nog niet hebben gezien, wees dan er op voorbereid dat hieronder wat spoilers kunnen staan. Ook kijken we hier naar de historische fouten, maar ook dingen die wel kloppen.

De eerste aflevering begint met Sisi in een trouwjurk. Ze loopt alleen naar het altaar. Dat klopt al niet, maar goed. Dan gaat de scene naar de zomer ervoor. Sisi’s moeder Ludovika wil alles tot in de puntjes geregeld hebben, want er komt een hertog om de hand van Sisi vragen. En bij mijn weten was men toen nog helemaal niet zo bezig om Sisi uit te huwelijken. Men had hun zinnen gezet op Helene. Sisi ziet dat aanzoek niet zitten, verstopt zich en vlucht daarna te paard. Dan kom je ook kennis te maken met Hertog Max, die schijnbaar, terwijl zijn vrouw beneden zit, zich te goed heeft gedaan aan een andere vrouw of vrouwen. Het leken er meer dan één. Dit lijkt mij natuurlijk erg onwaarschijnlijk dat hij dat op deze manier zou doen. Ook al is het bekend dat hij buitenechtelijke kinderen had. Je tegoed doen aan andere vrouwen, terwijl je thuis bent en je vrouw er is…
Max schiet het paard van Sisi dood, nadat ze was gevallen toen het paard schrok van een slang, en quote hierna Heinrich Heine. Een dichter die Elisabeth in haar latere leven behoorlijk vereerde.

Philip Froissant als keizer Franz Joseph en Melika Foroutan als zijn moeder aartshertogin Sophie.

Aartshertogin Sophie wordt wel neergezet als een moeder van Franz Joseph die de touwtjes in handen had. Ze vind bijvoorbeeld dat hij zich moet laten zien aan het volk, terwijl daar een paar mannen worden opgehangen. Het volk is boos, roepen dat ze geen eten hebben. Dat beeld klopt op zich wel, het volk was ook niet tevreden. Sophie heeft ook al beslist dat Franz Joseph moet trouwen met Helene en presenteert een schilderij. Franz Joseph lijkt echter niet onder de indruk.
Sisi wordt toch al wel neergezet als een rebelse dame. Ze vlucht voor een huwelijksaanzoek, wil geen Sisi genoemd worden, maar Elisabeth. Ze wil over haar eigen leven beslissen.
Helene, Sisi en Ludovika zitten in de koets. Helene zwijmelt bij het portretje van de keizer van Oostenrijk. Sisi tekent en schrijft gedichten. En dat klopt wel, want er zijn tekeningen van haar hand bekend. En haar hele leven heeft ze gedichten geschreven.
Ze zijn niet in rouw gekleed, maar bij aankomst in Ischl schijnt alleen een kist met rouwkleding te zijn. Er was een oom overleden, maar dat klopt niet, dat ging om een tante. De koffer met de andere kleding komt gelukkig wel later aan.
Franz Joseph krijgt ook in deze serie bezoek van een blote vrouw, waarmee hij uiteraard wel het een en ander doet. De volgende ochtend gaat Elisabeth op blote voeten naar het park en ontmoet daar de keizer. Hier dan ook het vergelijk met de Sissi trilogie met Romy Schneider. Want ook in deze trilogie ontmoeten ze elkaar toevallig. En dat strookt niet met de werkelijkheid. Ook de starheid van aartshertogin Sophie komt nogal overeen. Ik denk dat Sophie in de RTL serie beter wordt neergezet.
De broer van de keizer, Maximiliaan komt ook aan met een zogenaamde Italiaanse barones. Ze zijn nogal handtastelijk samen. Hij vind trouwens dat hij het zwarte schaap van de familie is, maar in werkelijkheid was hij het lievelingetje van aartshertogin Sophie. Bij het etentje later treffen we hem weer, maar ook het jongste broertje van de keizer, aartshertog Ludwig Victor, nog een jonge knul. Hij speelt met een pop, wat denk ik een verwijzing is naar zijn latere seksuele voorkeur. Ludwig Victor wordt Luzi Wuzi genoemd, een bijnaam die hij zijn hele leven zou dragen.

Op de voorgrond van links naar rechts: Ludwig Victor, Sophie, Ludovika, Helene, Elisabeth, Maximiliaan en zijn Italiaanse gravin.

Sisi is behoorlijk eerlijk tegen Maximiliaan en dat zou denk ik wel een beetje doelen op goede band die beiden hadden. Maximiliaan vind dan ook dat Franz Joseph met haar moet trouwen en niet met de saaie Helene. Hij moet voor de pit gaan. Maximiliaan verteld ook tegen Franz Joseph dat ze niet zo geliefd zijn bij het (Italiaanse) volk en dat klopt wel. Franz Joseph wil dat Maximiliaan zijn adviseur wordt. Maximiliaan werd trouwens generaal-gouverneur van Lombardije-Venetië en later keizer van Mexico.
Sisi ligt op de grond, Franz Joseph ziet dat en zoekt haar op. Hij gaat bij haar liggen. Het klikt goed tussen die twee. Even later laat Franz Joseph Elisabeth bij hem komen. Hij maakt haar duidelijk dat hij haar wil. Ze zoenen dan ook, maar toch is Sisi vertwijfeld vanwege haar zus. Ze loopt weg. De volgende ochtend is de verjaardag van de keizer en het laat zich raden met wie hij wil trouwen. Hij maakt kenbaar dat hij met Sisi wil trouwen en met niemand anders. Helene rent huilend weg. Sophie en Ludovika zijn compleet met stomheid geslagen. Sisi rent wel achter Helene aan. Helene vind dat het Sisi’s schuld is en dat ze nee moet zeggen en vraagt of Sisi hem in haar bed heeft gelokt?
Sisi wordt bezocht door aartshertogin Sophie en haar moeder. Sophie wil weten of ze keizerin wil worden. Dat wil ze. Ludovika zorgt er wel voor dat ze een goede keizerin wordt! Toch vind Max het niet zo leuk, hij ramt een taart.
Sophie vertrekt en zegt: “Wie niet buigen wil moet maar breken.” En dit voorspeld denk ik niet veel goeds voor de verdere serie.
De aflevering eindigt met het volk op straat. Een man wordt door een agent mishandeld. Een man maakt aan een vrouw kenbaar dat er een nieuwe keizerin komt en laat de krant zien. Dat is een goed moment voor hun plannen… maar welke plannen?

De hele ontmoeting van de keizer en Sisi klopt niet bepaald. Daar kan je hier meer over lezen. Er zitten wat overeenkomsten in met de Sissi trilogie. In dit opzicht vind ik de Sisi serie van RTL iets beter kloppen.
Maar ik heb nog maar net de eerste aflevering gezien en ik ga uiteraard wel de rest kijken. Wie weet komt het nog goed, maar ben er een beetje bang voor…

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Kevin
Gast
Kevin
9 december 2022 21:07

Interessant om dit te lezen. Ik denk dat het goed is dat je de Duitstalige versie bekijkt. Ik heb enkel de trailer en enkele fragmenten van ‘The Empress’ gezien en daar stak het Engels mij al tegen, misschien komt dat ook door het bekijken van de vorige Sisi-serie in het Duits.

Daar was ik grote fan van. Ze zijn bij ons in België opnieuw het eerste seizoen aan het uitzenden en het is natuurlijk volop uitkijken naar het tweede seizoen.

Mijn eerste indrukken van de Netflix-serie maken mij niet meteen warm, al vind ik de looks van de hoofdrolspelers wel overtuigend en ben ik wel benieuwd om er eventueel hier meer over te lezen.