Documentaires en films op tv

Update: 18 februari 2020. Vooralsnog is er weinig nieuws. De documentaires en films die hier staan vermeld laat ik staan, ook al worden ze niet uitgezonden. Alleen de eerstgenoemde wordt nog weer opnieuw uitgezonden.

Het is bijna 2020. In de laatste maand van 2019, maar ook in het nieuwe jaar komen er een aantal documentaires en films over Sisi en haar familie op televisie. Ik zet ze hieronder op een rij.
De documentaires en films zijn met name te zien op de Duitse zenders. Kijk bij je internet/tv provider of je deze zenders kan ontvangen al dan niet in een extra pakket. Bij KPN bijvoorbeeld kan je een Duits pakket aanschaffen, die je maandelijks aan en uit kan zetten.
Ik zal proberen deze pagina af en toe te updaten door nieuwe documentaires of films toe te voegen. Laatste update: 18 februari 2020.

Sissi, die Getriebene / Sisi, die wilde Kaiserin

Sunnyi Melles als keizerin Elisabeth

Filmdocumentaire uit 2019 over het leven van keizerin Elisabeth.
Beelden uit het leven van Sisi worden nagespeeld. Met name van Elisabeth op oudere leeftijd. Zij wordt gespeeld door Sunnyi Melles. Een grote rol is ook weggelegd voor Alexander von Warsberg, gespeeld door Alexander E. Fennon, die het Achilleion ontworpen heeft. Keizer Franz Joseph, gespeeld door Clemens Aap Lindenberg, komt niet zo vaak in beeld. Ook is er een rol voor Marie Festetics, gespeeld door Eszter Hollosi.
Tussen de beelden door komen kenners aan bod, waaronder ook Leopold Altenberg, een achterkleinkind van Marie Valerie en dus een afstammeling van Elisabeth.

Te zien op de zender Phoenix op 17 maart 2020 om 21:00 uur.
Herhaald op dezelfde zender op 18 maart 2020 om 1:30 uur, 8:15 uur, 21:15 uur.

Meer informatie op Arte en meer informatie op ZDF.

Mythos Sissi

Romy Schneider als keizerin Elisabeth
Romy Schneider als Sissi. Een rol die de mythe rondom keizerin Elisabeth alleen maar versterkte.

Duitstalige documentaire over het leven van keizerin Elisabeth.

Voor de documentaire moet je vroeg je bed uit of je neemt het gewoon op. Te zien op de Duitse zender ZDF Info (niet de gewone ZDF zender. Niet te ontvangen via KPN)


Meer informatie op ZDF

Ludwig II

Romy als Elisabeth
Compilatie van Romy Schneider in de rol van Elisabeth in de film Ludwig II van Visconti.

In deze Duitstalige film (er is ook een Italiaanse versie) over de Beierse koning Ludwig II, gespeeld door Helmut Berger, heeft ook Romy Schneider een rol. Wederom speelt ze keizerin Elisabeth. Deze keer niet zo’n zoetsappige keizerin als in de Sissi-trilogie. Ook Sophie, het zusje van keizerin Elisabeth, die een tijdje verloofd is geweest met koning Ludwig II komt aan bod.

Meer informatie op Arte.

Kronprinz Rudolf

Max von Thun als kroonprins Rudolf en Sandra Ceccarelli als zijn moeder, keizerin Elisabeth van Oostenrijk.

Een prachtige tweedelige film over Rudolf, de enigste zoon van keizerin Elisabeth en keizer Franz Joseph, die tragisch een einde aan zijn leven maakte in 1889. De miniserie is gebaseerd op de biografie van de inmiddels overleden biografe Brigitte Hamann.
Leuk feitje: De inmiddels overleden Omar Sharif, die de schilder Hans Canon speelt, heeft ook de rol van Rudolf gespeeld in de film Mayerling uit 1968.

Meer informatie vind je op 3Sat . Deel 1 en deel 2

Sisi

Cristiana Capotondi als Sisi en David Rott als Franz Joseph

Een tweedelige miniserie over keizerin Elisabeth. Er zitten wel de meest onzinnige dingen in, zoals de huwelijksnacht in de tuin, en de ontmoeting van Gyula Andrassy, die Elisabeth zou hebben ontmoet via haar vader.
Maar toch raad ik je hem wel aan te kijken, want buiten die onzinnige dingen, zitten er wel zaken in die wel historisch correct zijn, zoals het overlijden van dochter Sophie. Gegarandeerd huilen, dus zakdoeken bij de hand. En het is wel pracht en praal wat je ziet.

Je moet wel vroeg je bed uit, of heel laat opblijven om de serie te kijken. De tweedelige serie wordt achter elkaar uitgezonden op 3Sat (via KPN, met Duits pakket, te ontvangen). Of je neemt het gewoon op.

Voor meer info. Deel 1 en Deel 2.

Sissi

Romy Schneider als Sissi en Vilma Degischer als aartshertogin Sophie

Historisch niet geheel correct, zoals de chronologische volgorde van de films. En het leven van Elisabeth is wel heel erg geromantiseerd. Maar het blijft desondanks een aanrader om naar te kijken, als is het maar om het sentiment.

Helaas wordt de inmiddels beroemde Sissi-trilogie met Romy Schneider en Karlheinz Böhm niet uitgezonden op de Nederlandse televisie.
Wel was de trilogie te zien op de Duitse televisie, op de zender ARD.

Lissi und der wilde Kaiser

Filmposter van Lissi und der wilde Kaiser

Als je een beetje van spot houdt, dan kan ik je deze animatiefilm van harte aanraden. Het neemt de Sissi-trilogie op de hak. Een zeer komische film met dik opgelegde Oostenrijks accent.

Der letzte große Kaiser – Franz Joseph I. zwischen Macht und Ohnmacht

68 Jaar lang regeerde keizer Franz Joseph over het machtige Habsburgse rijk. Hij werd tijdens zijn leven al een legende.
In deze documentaire zoekt men naar de mens achter de keizer.

Deze filmdocumentaire (documentaire met nagespeelde scene’s) was eind januari op de Duitse zender 3Sat.

Meer informatie kan je vinden op de site van 3Sat.

1 Reactie op “Documentaires en films op tv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *